Det er godt for både kropp og sinn at du er fysisk aktiv, også når du er syk. Anniken Hagen deler erfaringer fra sin hverdag med kreft og hvordan hun fikk til å trene.

Det er godt for både kropp og sinn at du er fysisk aktiv, også når du er syk.

Da Anniken Hagen fikk kreft, ble hverdagen preget av tung behandling og livslang oppfølging i helsetjenesten. Hun har hele tiden vært bevisst på å holde kroppen sin i form, så mye som helsen har tillatt. I podkastepisoden Jeg beveger meg godt, forteller hun kreftsykepleier Kjersti Tveten om hvordan fysisk aktivitet har vært til hjelp for henne og hvordan hun har brukt trening helt bevisst for å bygge seg opp igjen.

 

Små skritt for bedre helse
Anniken Hagen startet med å sette seg små mål, og var veldig bevisst på at hun ville tilbake til så normalt liv som mulig, slik hun hadde hatt det før hun fikk kreft. Da måtte hun opp av sofaen og starte bevegelsen. Bare en tur til postkassa var bedre enn ingen ting. Hun var stolt da hun kunne klare å spasere til tannlegen.

Allerede før behandlingen startet hadde Annikens fysiske helse blitt svært dårlig. Motivasjonen hennes for å bevege seg ble sterkere og sterkere ettersom hun merket at det virket.

Hvordan vite hva jeg tåler?
Ta kontakt med behandleren din og diskuter hva du kan gjøre av fysisk aktivitet som passer for deg. Du kan også kontakte biblioteket ditt som kan vise til bøker om ulike treningsmetoder og ulike diagnoser knyttet til aktivitet. Frisklivssentralen, som finnes i mange kommuner kan også gi veiledning og hjelp til trening.

Pusterom
Anniken Hagen har hatt glede av å bruke det som kalles Pustserom. Det er trenings og aktivitetssenter for kreftpasienter som du kan finne på flere av landets sykehus.

På grunn av coronapandemien har Pusterommene redusert drift, men du kan benytte deg av Pusterommet LIVE.

Du finner mer informasjon om tilbudene på denne nettsiden  https://aktivmotkreft.no/pusterommet/

 

Myelomatose er det samme som benmargskreft. Den oppstår i benmargen. Sykdommen finnes som regel i benmargen og skjelettet, men kan av og til bare være i en knokkel.

Du kan lese mer om denne sykdommen på Helsenorge

SyktFrisk-logo podkast
tegnet figur som lytter på radio

Hør alle episodene i SyktFrisk på syktfrisk.no